Chvála Koblihy :-)

24. březen 2010 | 13.19 |

Dnes ráno jsem u Koblihy na blogu našla recept.

Ač jsem se zařekla, že vůči radám této dámy budu velmi, velmi opatrná (nic proti tobě, Kobliho, jen prostě nezvládám tolik a s takovou grácií, jako ty. Člověk musí znát své hranice. ), tohle mě zaujalo. Především tím, že se jedná o pokrm typu "Eintopf", tudíž odpadá hora špinavého nádobí.

Batole poskakovalo v postýlce od šesti ráno, nic nám nebránilo zavčas vyrazit na nákup.Takže Jambalaya dle Koblihy, samozřejmě s malou úpravou (danou především mou leností.).

Já ji dělám v jednom velkém kastrolu – ano, správně: v tom největším, který doma najdu. Žádná změna. Největší kastrol, který doma najdu, používám naprosto standardně.

Rozpálím olej a dám na něj jednu velkou nakrájenou cibuli. Tu dusím tak 5 minut, aby byla měkká. Přidám jeden menší celer nakrájený na proužky a dvě nakrájené zelené papriky. Všechno to podusím dohromady. Celer nakrájím radši na kostičky. Aspoň v tom nebude tolik vidět a Slečna snad nebude pátrat ("Mami, co je tady to divný bílý?"). Papriky radši tři, jsou nějaké malé...

Pak tam vrazím tak půlkila krájených rajčátek (bez slupky), česnek (tak tři stroužky), asi čtvrt kila nakrájené šunky, lžíci mleté papriky, lžičku tymiánu, sůl a tabasco (tak 7-8 kapek – jak kdo snese). Loupat rajčata?? Poctivě se přiznám - zkusila jsem to. A velmi rychle vzdala. Ostatně - papriku tam taky cpu se šlupkou, tak proč se trápit s rajčatama? Česnek! Já ho nekoupila! No neva, máme tu někde ten sušený... Ale jak odhadnu tři stroužky?? Prostě přiměřeně. Místo šunky dvě klobásky, se sladkou paprikou jsem se držela předpisu, soli minimálně, tymián a tabasco jsem vynechala. Tabasco proto, že to chci dát i dětem, tymián proto, že ho neznám, nevím jak chutná, nevím co od něj můžu čekat za podraz.

A teď pozor: do téhle směsi vložím na čtvrtky nakrájené kuře (bez kůže). Tak. V našem Sparu jsem celé kuře nenašla, ani jsem vlastně neměla moc čas ho hledat. Batole mělo zvídavou, snažilo se dostat do všech regálů i za tu cenu, že visí po hlavě na kšírách. Hlavně když ukořistilo to jablko (marmeládu, hořtici, jogurt...).Nevadí, stejně u nás o prsa skoro nikdo nestojí. Vzala jsem zadní čtvrtky. Oloupat kuře z kůže je (oproti loupání rajčat) procházka růžovou zahradou.

Do tohoto hrnce pak nasypu asi čtvrt kila rýže (neuvařené – rovnou z pytlíku nebo krabičky). Tohle byl jediný okamžik, kdy jsem znejistěla. Fakt mám tu rýži nasypat do toho hustýho?? Ale co. Necouvnu přeci před cílem. Jedem a sypem!

Jambalaya

Pravda, u Koblihy to na obrázku vypadá poněkud jinak, ale ze svobodné vůle a bez nátlaku prohlašuju, že něco TAK DOBRÉHO už jsem nejedla ani nepamatuju. Kobliha je prostě SUPER!

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Chvála Koblihy :-) am®pise.cz 24. 03. 2010 - 13:38
RE(2x): Chvála Koblihy :-) lentilka 24. 03. 2010 - 14:07
RE: Chvála Koblihy :-) anuska 24. 03. 2010 - 13:43
RE(2x): Chvála Koblihy :-) lentilka 24. 03. 2010 - 14:08
RE: Chvála Koblihy :-) newold®blbne.cz 24. 03. 2010 - 13:57
RE(2x): Chvála Koblihy :-) lentilka 24. 03. 2010 - 14:10
RE: Chvála Koblihy :-) nena 24. 03. 2010 - 14:08
RE(2x): Chvála Koblihy :-) lentilka 24. 03. 2010 - 14:13
RE: Chvála Koblihy :-) hospodynka®pise.cz 24. 03. 2010 - 16:44
RE(2x): Chvála Koblihy :-) lentilka 25. 03. 2010 - 07:36
RE(3x): Chvála Koblihy :-) hospodynka®pise.cz 25. 03. 2010 - 20:00
RE: Chvála Koblihy :-) jk®pise.cz 24. 03. 2010 - 23:42
RE(2x): Chvála Koblihy :-) lentilka 25. 03. 2010 - 07:46