Chléb potřetí,

20. únor 2016 | 08.20 |

ale určitě ne naposledy.

Prozatím zůstávám u hněteného kubíka, "chleba, co se vždycky povede".  Zadělávám tak různě - z mouky, co je zrovna doma (pšeničná chlebová, směs na chleba pšenično žitná, špaldová, i běžná hladká) a tekutinu liju taky tu, co je zrovna doma. Kefír, pivo, vodu z kohoutku.

Jen výrobní postup bylo třeba doladit, protože strávit jedním pecínkem celou sobotu mě přestalo bavit.

V mé oblíbené komunitě jsem se dočetla cosi o lednicovém kynutí. Ok, zkusím.

Večer jsem dala rozkvasit, ráno zadělala těsto, frkla do lednice a hurá do práce. Odpoledne jsem těsto vyndala, chvíli překládala, stočila do ošatky, nechala ještě asi tři hodinky venku  a...

lednice

...chlebíku ustřelil celý vršek.

lednice2

Hm.

Vznesla jsem dotaz na zkušenější spolubojovníky z Pečem Pecen. Prý byl jednoznačně málo nakynutý a ani pečení na plechu není ideální - plech je slabý a rychle vystydá. Ať si prý pořídím pizza kámen.

Tak znovu a jinak.

Rozkvasit dám ráno, před odchodem do práce (práce na max. deset minut, to zvládnu u kafe). Po dvanácti hodinách (takže kolem šesté večer) vymazlím těsto, aspoň desetkrát přeložím, utáhnu do ošatky a nacpu do lednice. Jdu spát. vetsi_usmev

Další den po příchodu z práce vyndám ošatku z lednice a nechám venku, než se mi nahřeje trouba (a ten kámen; jo, koupila jsem si ho mrk).

Strčím do trouby a tu pak obcházím, nervózní, jak pes, jak to dopadne.

lednice3

Vypadá to dobře.

lednice4

Vysmál se mi jen maličko. usmev

Tak trocha dat pro statistiku smich:

  • hnětený kubík
  • pšeničná chlebová mouka, pivo
  • 1120 g
  • 22 hodin v lednici, 2 hodiny venku

I po nakrojení vypadá dobře

lednice5

I když, z odkrojené patky se toho zas tolik nepozná, uvidíme, jak to bude uprostřed, ale nevypadá to, že by mě čekalo nějaké nemilé překvapení. usmev

Takhle by to šlo. Šlo by i péct v týdnu. A protože opakování je matka moudrosti (a já stárnu a paměť není, co bývala vetsi_usmev), ještě jednou:

  • dát rozkvasit ráno, odejít do práce
  • večer (+/- po 12 hodinách) zadělat těsto, stočit do ošatky a šup s ním do lednice
  • další ráno jít do práce
  • další odpoledne vyndat z lednice (+/- po 22 hodinách), zapnout troubu; nechat těsto při pokojové teplotě, než se zahřeje trouba a nahřeje kámen (přibližně 2 hodiny)
  • strčit do trouby

Tenhle postup funguje teď, dokud topíme a v baráku máme kolem třiadvaceti stupňů. Až skončí topná sezóna (čti dojde uhlí smich) a v domě bude krásných devatenáct, bude třeba časy přiměřeně prodloužit.

Ale jo, takhle by to šlo. A můžu se zas začít bavit něčím jiným. mrk

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.8 (5x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Chléb potřetí, vik 20. 02. 2016 - 11:26
RE(2x): Chléb potřetí, lentilka 20. 02. 2016 - 12:23
RE: Chléb potřetí, hroznetajne®pise.cz 20. 02. 2016 - 20:44