Žije!!

8. leden 2016 | 22.39 |

 Už léta (asi tak tři)

přemýšlím o vlastním chlebu. Protože to, co je k dispozici v krámech je děs. Dneska koupím, zítra se to drobí, střída vypadává....

První pokusy byly žižkovské cihly z domácí pekárny. Dle receptů (tak různě posbíraných po netu) zas a pouze kvasnicové. 

Ok. Neoschlo to zítra, ale až pozítří. Poločas zplesnivění ovšem stejný, jako u kupované šumavy. 

Dál jsem sbírala. Informace snadno a rychle, odvahu k činu už hůř. vetsi_usmev

Ale tak jo. Čas nazrál, skočila jsem do toho a založila si vlastní žitný kvas. Založila jsem ho ve chvíli, kdy mi končilo volno a šla jsem do práce, takže jsem neměla tolik času a energie věnovat se mu tak, jak by (podle všech informací mrk) si zasloužil. 

Prý "pojmenujte si ho podle jména, které je v kalendáři v den, kdy ho založíte, budete si lépe pamatovat, v jaké fázi je. 

Ok. Tak je to Karinsmich

A třeba včera jsem se na ni vyprdla úplně, protože se mi zdálo, že mám ve sklenici jen mrtvé těstíčko. 

Dneska jsem se rozhodla dát Karince ještě šanci. Odebrala jsem, dokrmila, postavila ke kamnům. 

A co s tím odebraným? Bylo mi líto to vyhodit, jsem starej skrblík, přeci jen do toho padlo za dobrou dvacku žitné mouky... smich

 Někde jsem zahlídla, že jako lívance. Ok, zkusím to. Když to nevykyne, budou prostě palačinky. smich

Karin překvapila! Žije!!

zije

zajisté vidíte bublinky v těstě, známku života

Jako mám neskutečnou radost, ale uvidíme zítra. Kvasové těsto prý potřebuje na kynutí mnohem víc času, než kvasnicové. 

A pokud fakt budou lívance, zkusím se pustit i do chleba. usmev

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Žije!! zlomenymec®pise.cz 08. 01. 2016 - 23:55
RE(2x): Žije!! lentilka 09. 01. 2016 - 09:32
RE(3x): Žije!! rebarbora®pise.cz 13. 01. 2016 - 13:07
RE: Žije!! zmrzlinka®pise.cz 09. 01. 2016 - 13:54
RE(2x): Žije!! lentilka 09. 01. 2016 - 22:17
RE: Žije!! mi-lada 10. 01. 2016 - 22:48