Knedlík...

10. srpen 2008 | 08.23 |
› 

Moje noční můra.


Pravidelní čtenáři určitě znají můj vztah k vaření. Pro ty náhodné - vařím nerada, nebaví mě to, kuchyni se vyhýbám. Ovšem teď, co mám rodinu, mi nezbývá, než v té kuchyni občas pobývat...

Knedlíky. Česká specialita. Ach. Že já se nenarodila radši třeba v Německu, ten jejich Schnitzel mit Kartoffeln und Sauerkraut bych asi zvládla mnohem líp.

O knedlík (houskový) jsem se kdysi dávno snažila. Bude to tak deset let. Dodržela jsem všechny předepsané postupy, přistupovala jsem k tomu se vší vážností jako k výzkumnému úkolu. Měřila jsem, vážila jsem, ostatně - chemie byla vždy můj oblíbený předmět, z té analytické mám i vysokoškolskou zkoušku. Stejně mi to bylo houby platné. Po vyndání značně oslizlé šišky z hrnce jsem se ji, pamětliva dobrých rad, snažila rozkrojit nití. Po asi dvaceti minutách lovení rotujícího slizského čehosi po všech koutech kuchyně, se mi podařilo odkrojit plátek. Už jsem chtěla začít jásat, ale škodolibý knedlík mi radost utl hned v zárodku. Plátek opustil pracovní plochu linky, ladně doskočil na podlahu a vesele poskakoval kuchyní. Když  sebou konečně pleskl, radostně k němu přiběhl můj tehdejší pejsek, očuchal ho a se zhnuseným výrazem odešel... Tím skončila má veškerá snaha o knedlíky, od té doby jsem je kupovala hotové v polotovarech.

Až teď. Dostala jsem neuvěřitelnou chuť na koprovku. A tak nějak mě napadlo, že bych mohla zkusit domácí knedlík... To těhotenství mi pěkně leze na mozek. Vrhla jsem se na internet pro informace a moje odhodlání postupně sláblo. Pak mě napadl karlovarský knedlík. To je samá houska, tam snad není co zkazit... No to byl nápad! Když jsem se dočetla šílenosti typu "sníh z bílků" a "vaříme v ubrousku v páře" málem jsem to vzdala. Ale nakonec jsem narazila na recept, který mě zaujal svou nenáročností.

Ingredience:
6 rohlíků na kostičky
6 lžic hrubé mouky
1/3 l mléka
2 vejce
sůl
trochu másla

Příprava:
Rohlíky vsypeme do mísy, pokapeme rozpušteným máslem, zalijeme mlékem a necháme nejméně 2 hod máčet. Směs utřeme, přidáme vejce, sůl a mouku. Je-li těsto řídké doplníme strouhankou. Tvoříme větší kulaté knedlíky. Vaříme v osolené vodě 15 min, podáváme nakrájené na čtvrky.

Sice pod tím byl nějaký podivný komentář jako že to není karlovarský knedlík a kde že je ten sníh a petrželka a ubrousek. Předpokládám, že tento názor vypustila Magdalena Dobromila či nějaká její potomka v přímé linii.

Pustila jsem se do toho. Místo hrubé mouky jsem použila krupici (kvůli jednomu pokusu přeci nebudu kupovat kilo mouky! Doma běžně používám polohrubou, do všeho.) a bylo jí mnohem víc, než šest lžic. Vytvořila jsem koule velikosti menších tenisáků, dokonce jsem si vzpomněla, že se knedlíky mají válet namočenýma rukama, pak se nelepí. Hodila do hrnce a patnáct minut netrpělivě sledovala, co bude.

Lidi, ono se to povedlo! Uvařené byly akorát, jíst se daly, zle nám po nich taky nebylo! Ten pocit hrdosti bych vám přála zažít! Dokonce i má polovička mi můj výtvor pochválila.
"Dobrý je to! Příště jich můžeš udělat víc!".

PŘÍŠTĚ?? VÍC?? A do háje...

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Knedlík... brunimila 25. 02. 2014 - 15:32
RE(2x): Knedlík... lentilka 25. 02. 2014 - 16:48