Guláš bez míchání

21. listopad 2007 | 15.28 |
› 

21.11.2007 15:28 - Domácí historky - trvalý odkaz

Guláš bez míchání


Nedávno mi přišel mailem recept, který mě zaujal. Zaujal mě svou nenáročnosti na čas strávený v kuchyni. 

Abyste rozuměli - já s kuchyní nekamarádím. Pokud tam mám trávit čas delší deseti minut - což je doba tak akorát potřebná k přípravě namazaného chleba a čaje - značně znervózním. Máme 2+kk a právě ten kuchyňský kout je udělaný z bývalé předsíně. Razím teorii, že předsíní se pouze prochází a protože je to bývalá předsíň, také pouze procházím.

Ale jak už jsem řekla, tohle vypadalo po přečtení nenáročně. Dala jsem to ke schválení rodinné radě (to znamená příteli, s malou konzultovat jídelníček nemá smysl; navrhnu-li cokoli jiného než brambory s kečupem, nudle s kečupem a hranolky s kečupem, má jen jednu odpověď  TO NEJÍM!). Přítele to nadchlo, protože základem je maso! V receptu je kilo, taže jsme ho koupili asi tak kilo sedmdesát, ať je toho dost.
Pak se na to měla připravit jakási zálivka z bujonu a koření. Přítel krájel cibuli a česnek, takže tohle padlo na mě.
"Rozpouštěj to v teplý vodě.".
"Dyť to dělá cucky, nejde to rozmíchat!".
"To se rozpusti v troubě, v klidu.".
"Tohle se v životě nemůže rozpustit! Jdu to vylejt!".
Ten blemc, co se mi udělal v misce od vylití do záchodu zachránil přítel. Obratně mi vytrhl misku z ruky a nalil to do pekáče.

Pak jsme hodinu a půl chodili kolem trouby.
"Připálí se to! Musí se to přeci míchat, ne?".
"Nech to bejt, nemá se to odkrejvat.".
"Nějak divně to smrdí!".
"To je ta cibule.".
No. Vydrželi jsme a nakonec jsme si pochutnali. I když jsem tomu ze začátku absolutně nevěřila.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg vepř. masa - nejlepší je z plecka,

3 větší cibule,

5 stroužků česneku,

2 čaj. lžičky guláš koření (může být i kari),

3 čaj. lžičky sladké ml. papriky,

3 polévkové lžíce solamylu,

sůl,

pepř,

2 masoxy ,

feferonka,

0,75-1 l vody.

POSTUP PŘÍPRAVY


Doporučuji vyzkoušet, nenáročné na čas !!!! a je úplně jiný než klasický guláš.

Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustím v malém hrníčku a pak doliju do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 °C asi 1,5 hodiny. NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL. Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem.


Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře